Actieve veredeling

Wanneer is er sprake van actieve veredeling?

Actieve veredeling vindt plaats wanneer een bedrijf binnen de EU goederen van buiten de EU importeert, bewerkt en vervolgens weer exporteert naar een non-EU land. Er zitten hier wel bepaalde voorwaarden aan vast. Zo moet een dergelijke situatie al bestaande goederen betreffen en moet de aanvrager over een vergunning beschikken. Bij actieve veredeling is er sprake van vrijstelling van invoerrechten, btw en andere kosten omdat deze goederen op termijn weer geëxporteerd worden. Zo worden dubbele kosten vermeden.

veredeling

Verschillende vormen van actieve veredeling

Volgens het Europese douanewetboek zijn er vier verschillende vormen van actieve veredeling:

Bewerking: de geïmporteerde goederen worden ‘samengevoegd’ met andere goederen. Dit kan gedaan worden door montage, assemblage of andere aanpassingen. Dit houdt in dat de economische waarde van het kernproduct waarneembaar verhoogd wordt.

Verwerken: De in eerste instantie geïmporteerde goederen worden dusdanig aangepast dat er nieuwe goederen ontstaan.

Herstellen: De geïmporteerde goederen worden hersteld, gerenoveerd, gereviseerd of afgesteld. Een onbruikbare en afgeschreven machine die bijvoorbeeld gereviseerd wordt.

Gebruik: De geïmporteerde goederen worden gebruikt of verbruikt in een productieproces. Bijvoorbeeld een katalysator. Deze producten komen na bewerking niet meer voor in de veredelde producten.

Verschillende vormen van betaling bij actieve veredeling

Er bestaan voorbeelden waarbij goederen geïmporteerd wordt en vervolgens niet weer geëxporteerd. Het principe van veredeling gaat hierbij vanzelfsprekend verloren. Hoe lost men dat op? Simpel: De Nederlandse Douane dekt dit risico af doormiddel van twee systemen. Het eerste is Systeem inzake schorsing(AV/S). Op het moment van invoeren betaald u niet. Mocht er vervolgens onverwachts iets misgaan waardoor de goederen toch niet geëxporteerd worden, betaald u achteraf alsnog de invoerrechten. Ook moet er een compensatie in de vorm van interest betaald worden voor de periode waarin de goederen in de actieve veredeling regels zijn gevallen.

Het andere systeem wat gebruikt wordt is Het terugbetalingssysteem(AV/T). Mocht u gebruik maken van dit systeem, dan dekt u zich in tegen eventuele toekomstige compensatie. Dit is zo omdat u bij import wel de invoerrechten betaald en dus de Nederlands Douane afdekt van risico. Mocht alles verlopen zoals bedoeld, krijgt u de gemaakte kosten weer teruggestort.

Een bedrijf is eigenlijk vrij om te kiezen welke methode zij gebruikt. Er zit echter wel een wezenlijk verschil tussen de twee en het is daarom verstandig om per situatie te bekijken welke methode het best bij uw transport past. Dit heeft onder andere met administratie te maken.

Méér mogelijk bij TTS Customs

Bent u nou benieuwd naar alle voorwaarden, randzaken of wilt u het traject simpelweg uit handen geven? Bezoek ons kenniscentrum eens, neem contact op of vul het offerteformulier in. TTS Customs heeft dusdanig gespecialiseerde douanedeclaranten dat zij op al uw vragen antwoord kunnen geven. En mocht dit nog niet genoeg zijn, zijn wij ook in staat om het gehele logistieke proces voor u te verzorgen. En dat is vanzelfsprekend inclusief alle douanedocumenten. Wij kunnen u dit aanbieden omdat TTS Customs onderdeel is van TransHeroes | Smart Logistics Group. Met verschillende teams van ervaren experts weet u dat u bij het goede adres bent, wat er ook gevraagd wordt voor uw transport.


TTS Customs | Dé Douane Specialisten

Onze ervaren Douane declaranten helpen u direct verder met uw vragen op het gebied van douane documentatie, export formulieren en de opmaak van export en import documenten. Kijkt u ook eens bij ons kenniscentrum voor meer informatie.  Meer weten over TTS Customs? Of bent u benieuwd waarbij wij u kunnen helpen? Laat onze declaranten u helpen en neem contact op.