In de Douane terminologie wordt vaak gesproken over de EVA-landen, maar wat houdt het in? Welke landen zitten er in de EVA?

 

De afkorting EVA land

EVA staat voor Europese Vrijhandelsassociatie. In het Engels heet de associatie EFTA (European Free Trade Organisation). Het is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. De E.V.A. wordt soms gezien als een kleine Europese Unie, dit is niet correct want het heeft slechts als doel de vrije handel in goederen tussen de deelnemende landen te bevorderen. De EVA is echter ook geen Douane Unie zoals we in de rest van Europese Unie kennen.

 

De voordelen voor de EU van de Europese Vrijhandelsassociatie?

De EVA heeft een verdrag gesloten met de Europese Unie waardoor het mogelijk wordt om vrij van invoerrechten goederen over en weer te vervoeren. Mits aangetoond kan worden dat de goederen een Europese oorsprong (dus niet herkomst) hebben (bijvoorbeeld met een EUR.1) of, indien de goederenwaarde lager is dan € 6.000,-, volstaat een factuurverklaring. Hierdoor is het natuurlijk voor de deelnemende landen van E.V.A. interessant om goederen te kopen van landen uit de EU. Het bevordert de handel en dat is goed voor beide economieën.

Een tegenhanger van de EVA is de CEVA (Centraal-Europese Vrijhandelsassocatie)

Share this post onLinkedInFacebookTwitter

TTS Customs | Dé Douane Specialisten

Onze ervaren Douane declaranten helpen u direct verder met uw vragen op het gebied van douane documentatie, export formulieren en de opmaak van export en import documenten. Kijkt u ook eens bij ons kenniscentrum voor meer informatie.  Meer weten over TTS Customs? Of bent u benieuwd waarbij wij u kunnen helpen? Laat onze declaranten u helpen en neem contact op.