Wat is een invoeraangifte:

Als goederen geïmporteerd worden uit derde landen en bestemd zijn voor gebruik binnen de EU moet er een invoeraangifte gedaan worden. Door middel van een invoeraangifte geef je goederen aan bij de douane, dit gebeurd met het elektronische aangiftesysteem (AGS).

Wat is een Douane (invoer) aangifte:

Een aangifte is een ‘Een handeling waarbij een persoon, in de voorgeschreven vorm en op de voorgeschreven wijze, het voornemen kenbaar maakt goederen onder een bepaalde douaneregeling te plaatsen’. Deze definitie komt letterlijk uit het douanewetboek van de Unie.

Waarom moet men een  invoeraangifte doen:

Ten eerste het is verplicht en omdat de douane deze invoeraangifte gebruikt voor o.a.

  • Het berekenen van de belasting (Bijvoorbeeld in het vrije verkeer brengen dan ben je BTW verschuldigd en eventueel invoerrechten)
  • Het verzamelen van gegevens (Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS)

De wijze waarop een aangifte ten invoer gedaan kan worden:

  • Elektronisch (aangeven mag alleen nog elektronisch)
  • Mondeling (Goederen van reizigers)
  • door enige handeling (Bij een waarde van < €22,-)

 

Wie maakt deze invoeraangifte:

Sommige bedrijven maken de invoeraangifte zelf maar omdat de regelgeving nogal ingewikkeld is en ook vaak veranderd besteden de meeste bedrijven het uit. Om een invoeraangifte te maken heb je een vergunning van de douane nodig ook moeten ze digitaal via AGS worden ingediend en hiervoor is een software pakket voor nodig ook moet de aangever gevestigd zijn in de Europese Unie.
Een douanevertegenwoordiger kan iemand vertegenwoordigen voor het doen van een aangifte te invoer. Vaak kan een invoeraangifte “op afstand” gedaan worden en hoeven de goederen niet fysiek langs een douanekantoor d.w.z. het kan op bijna iedere locatie in Nederland gedaan worden. TTS Customs is zo’n vertegenwoordiger. U kunt het opmaken van uw douaneaangifte dus eenvoudig aan ons over laten.

Wat doet de douane met deze invoeraangifte:

De invoeraangifte word elektronisch ingediend bij de douane, deze word d.m.v. het douanesysteem gecontroleerd op juistheid (zijn alle verplichte vakken, bescheidcodes, etc. ingevuld)  vervolgens komt de aangifte door een speciaal door de douane opgemaakt “selectieprofiel” dit is ook een elektronisch systeem van de douane. Er zijn dan 3 mogelijkheden, 1: de douane geeft de zending vrij er vindt geen controle plaats, 2: de douane wil de bescheiden van de zending controleren zoals de factuur of speciale certificaten, 3: de douane komt op de in de aangifte opgegeven locatie langs voor een fysieke controle, bij een controle als deze moeten ook de bescheiden overlegt worden.

 

Share this post onLinkedInFacebookTwitter

TTS Customs | Dé Douane Specialisten

Onze ervaren Douane declaranten helpen u direct verder met uw vragen op het gebied van douane documentatie, export formulieren en de opmaak van export en import documenten. Kijkt u ook eens bij ons kenniscentrum voor meer informatie.  Meer weten over TTS Customs? Of bent u benieuwd waarbij wij u kunnen helpen? Laat onze declaranten u helpen en neem contact op.