Vergunning op grond van artikel 23

Voor het importeren van goederen uit een land buiten de Europese Unie moet BTW worden betaald. Deze belasting wordt geheven door de douane door middel van een aangifte ten invoer (of invoeraangifte). Normaal gesproken moet de BTW betaald worden en kan de importeur deze betaalde BTW in aftrek brengen bij het doen van zijn BTW aangifte. Dit is helaas een manier wat de liquiditeit van een bedrijf beïnvloed. Het bedrijf moet namelijk de BTW direct betalen en kan het pas terugvragen na het doen van de BTW aangifte.

De Artikel 23 vergunning maakt het voor ondernemers mogelijk om bij import de BTW te verleggen. Dit houdt in dat je op dezelfde invoeraangifte de BTW de je moet betalen direct weer in aftrek neemt.   Deze verleggingsregeling komt alleen voor in Nederland en België.

Hoe werkt Artikel 23 dan?


Wanneer je een artikel 23 vergunning hebt dan betaal je feitelijk dus geen BTW bij het invoeren van goederen. Je geeft de verschuldigde BTW aan in de invoer aangifte. In dezelfde aangifte mag deze BTW weer in aftrek worden gebracht. Feitelijk staat er dan dus € 0,-.  Deze BTW verleggingsregeling komt steeds vaker voor in Nederland en maakt van Nederland een interessant land om te importeren.

Voorbeeld:
Je bent een Nederlandse importeur van beddengoed uit India. Het bedrijf koopt een zeecontainer vol met kussens en dekbedden ter waarde van € 100.000,-. Je verzorgt de zeevracht uiteraard met onze collega’s van TTS TransOcean. De container komt in Rotterdam aan en de inklaring van de goederen moet plaats vinden. In principe betaal je dan de invoerrechten (indien van toepassing) en de BTW over de goederen (statistische waarde). In dit geval zou je dus € 21.000,- BTW direct moeten betalen op het moment van de invoeraangifte. (21% van € 100.000,-)

 

Door toepassing van artikel 23 kan je de BTW bij invoer dus op diezelfde invoeraangifte weer in aftrek brengen en betaal je dus per saldo geen BTW. Heb je geen artikel 23 vergunning, dan kan je de BTW als voorbelasting aftrekken bij de maandelijkse of kwartaal BTW aangifte. Daarna krijg je de BTW dus pas terug.

Je kunt je voorstellen dat het zeer interessant is, zeker indien je vaker goederen importeert van buiten de Europese Unie. Stel je voor dat de beddengoed importeur maandelijks 5 containers importeert. Dit is een liquiditeitsvoordeel van 5x € 21.000,- = € 105.000,-.

Ook voor buitenlandse ondernemers

De toepassing van artikel 23 is zelfs mogelijk voor een buitenlandse ondernemer. Hij kan niet zelf een vergunning artikel 23 aanvragen maar kan dit doen door een bedrijf in te schakelen met een vergunning fiscale vertegenwoordiging. Door het inschakelen van een fiscale vertegenwoordiger hoeft de buitenlandse ondernemer zich niet te (laten) registeren en kan hij (afhankelijk van de type fiscaal vertegenwoordiging) gebruik maken van de vergunning van de fiscaal vertegenwoordiger. TTS Customs is overigens zo’n fiscaal vertegenwoordiger.

Hoe werkt fiscale vertegenwoordiging (in het kort)?

Een Nederlands bedrijf die een buitenlandse ondernemer fiscaal vertegenwoordigd neemt eigenlijk de BTW plicht over. De fiscaal vertegenwoordiger doet namelijk de BTW aangifte en geeft hierin weer hoeveel BTW er betaald moet worden maar trekt deze BTW als voorbelasting in dezelfde aangifte af. De fiscaal vertegenwoordiger moet wel aan enkele verplichtingen doen.  De buitenlandse  ondernemers hebben hierdoor hetzelfde liquiditeitsvoordeel als de Nederlandse importeurs. Tevens maakt het Nederland interessant als land om de goederen binnen te laten komen. Bijvoorbeeld in Rotterdam, vervolgens de goederen hier in te klaren onder fiscale vertegenwoordiging en op transport naar Duitsland bijvoorbeeld. De Duitse ondernemer hoeft op deze manier niet de BTW te betalen wat wel had moeten gebeuren als hij de goederen in Duitsland had ingeklaard.


Welke gegevens zijn nodig voor een aanvraag artikel 23?


Wil je een aanvraag indienen conform artikel 23, dan wil de Belastingdienst de volgende gegevens schriftelijk ontvangen:

  • Bedrijfsnaam van het importbedrijf
  • BTW nummer
  • De soort goederen die vanuit niet-EU-landen worden geïmporteerd
  • De waarde van deze goederen
  • Hoe vaak er jaarlijks wordt geïmporteerd van buiten de EU
  • Uit welke landen de goederen afkomstig zijn.

Aan welke voorwaarden moet worden voldaan?
Om voor een vergunning conform artikel 23 in aanmerking te komen moet een ondernemer voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • je bent als ondernemer in Nederland gevestigd of bent in Nederland woonachtig
  • Je  importeert met enige regelmaat goederen vanuit niet-EU-landen
  • Een adequate administratie voor de te betalen BTW

 

TTS Customs helpt je overigens graag bij het aanvragen van een artikel 23 vergunning.

Share this post onLinkedInFacebookTwitter

TTS Customs | Dé Douane Specialisten

Onze ervaren Douane declaranten helpen u direct verder met uw vragen op het gebied van douane documentatie, export formulieren en de opmaak van export en import documenten. Kijkt u ook eens bij ons kenniscentrum voor meer informatie.  Meer weten over TTS Customs? Of bent u benieuwd waarbij wij u kunnen helpen? Laat onze declaranten u helpen en neem contact op.