Transporteert u naar Turkije? Dan hebt u vast van uw klant al de vraag gehad of er naast een ATR Document ook een Certificaat van Oorsprong bijgeleverd kan worden. Waarom eigenlijk? Daar is het ATR certificaat toch juist voor, om de handel tussen Europa en Turkije makkelijker en vooral goedkoper te maken?

Wijziging sinds 1 juni 2019

Er is een wijziging in de wetgeving van Turkije geweest die actief is geworden op 1 juni 2019. Voorheen was het zo, indien een Europees bedrijf een A.TR certificaat bij de goederen leverde was de Turkse importeur vrijgesteld van importheffingen. Echter, zat er hierdoor ook vrijstelling van invoerrechten op goederen die de oorsprong van buiten de EU hadden. (Wilt u het verschil tussen oorsprong en herkomst weten? Klik dan hier.)

Mede door toenemende handelsspanningen op het wereldtoneel en met name tussen Turkije en Amerika heeft Turkije besloten de regelgeving aan te scherpen. Hierdoor hebben alleen nog de goederen met oorsprong binnen Europa vrijstelling van invoerrechten. De enige manier om dit aan te tonen is door middel van een Certificaat van Oorsprong. De Turkse importeur van de goederen kan via het Turkse BILGE – Tariff systeem zien of zijn importzending een CvO nodig heeft of niet.

Vanaf 01-06-2019 is er ook een Certificaat van Oorsprong nodig bij export naar Turkije.


Onze declaranten helpen u verder!

Een Certificaat van Oorsprong wordt alleen afgegeven door de Kamer van Koophandel. TTS Customs heeft echter een rechtstreekse koppeling met de KvK, daarom kunnen wij snel en eenvoudig een C.v.O. voor u aanvragen. Dan weet u zeker dat het in één keer goed gaat.

Wat hebt u nodig voor de afgifte van een C.v.O.?
– Een verkoopfactuur
– Een paklijst
– Bewijslast van de oorsprong van de goederen (Bijvoorbeeld in de vorm van een leveranciersverklaring. Indien u zelf produceert hebben we een procesomschrijving nodig.)

Uiteraard hebben wij hiervan formats die we ter beschikking kunnen stellen.

Share this post onLinkedInFacebookTwitter

TTS Customs | Dé Douane Specialisten

Onze ervaren Douane declaranten helpen u direct verder met uw vragen op het gebied van douane documentatie, export formulieren en de opmaak van export en import documenten. Kijkt u ook eens bij ons kenniscentrum voor meer informatie.  Meer weten over TTS Customs? Of bent u benieuwd waarbij wij u kunnen helpen? Laat onze declaranten u helpen en neem contact op.