De Britse regering heeft aangekondigd dat vanaf 1 januari 2021 grenscontroles worden ingevoerd voor EU-goederen die in Groot-Brittannië worden binnen gebracht. De invoering van die grenscontroles zal in 3 fasen gebeuren.

De aankondiging volgde op de tweede vergadering van het “Withdrawal Agreement Joint Committee” – het laatste formele moment om een verlenging van de overgangsperiode overeen te komen – waarop de Britse regering haar standpunt bevestigde dat er niet naar verlenging van de overgangsperiode zou worden gestreefd.

Tussen 2 en 5 juni hielden de EU en het VK ook de vierde onderhandelingsronde over hun toekomstige economische partnerschap, echter hebben ze hierbij geen substantiële vooruitgang geboekt bij de grote struikelblokken van de onderhandelingen.

Het lijkt er dus zeer sterk op dat de regering van het VK inderdaad geen verlenging gaat vragen om de EU te verlaten.

Grenscontroles in 3 fasen

De drie fasen waarin de grenscontroles worden ingevoerd, zijn de volgende:

• Vanaf januari 2021: bedrijven die standaardgoederen importeren, van kleding tot elektronica, zullen zich moeten voorbereiden op bepaalde douanevereisten, zoals het bijhouden van voldoende gegevens over geïmporteerde goederen, en hebben maximaal zes maanden de tijd om douaneaangiften in te vullen. Voor alle invoer moeten tarieven worden betaald, maar betalingen kunnen worden uitgesteld totdat de douaneaangifte is gedaan. Er zullen controles plaatsvinden op gecontroleerde goederen zoals alcohol en tabak bij transport naar het Verenigd Koninkrijk. Bedrijven zullen ook moeten nadenken over hoe zij btw over ingevoerde goederen moeten verwerken. Er zullen ook fysieke controles plaatsvinden op de plaats van bestemming of andere goedgekeurde gebouwen op alle risicovolle levende dieren en planten.


• Vanaf april 2021: Alle producten van dierlijke oorsprong (POAO) – bijvoorbeeld vlees, voer voor huisdieren, honing, melk of eiproducten – en alle gereglementeerde planten en plantaardige producten zullen ook vooraf moeten worden aangemeld en de relevante gezondheidsdocumentatie.


• Vanaf juli 2021: Op alle goederen die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen, moeten douane aangiften gedaan worden op het punt van invoer en de bijbehorende tarieven betaald worden. Volledige veiligheids- en beveiligingsverklaringen zullen vereist zijn, terwijl voor SPS-grondstoffen de fysieke controles en het nemen van monsters zullen toenemen: controles op dieren, planten en hun producten zullen nu plaatsvinden bij GB Border Control Posts.

Brexit – Grenscontroles

Nieuw pakket maatregelen voor Britse douane expediteurs

Daarnaast heeft de Britse regering een nieuw pakket maatregelen onthuld om de groei van de Britse douane-intermediaire sector, waaronder douane-expediteurs, te versnellen. Financiering van £ 50 miljoen zal de douane-expediteurs ondersteunen bij de werving, opleiding van personeel en de levering van IT-apparatuur voor de afhandeling van douaneaangiften. De Britse regering is ook voornemens wijzigingen aan te brengen waardoor de financiële aansprakelijkheid van tussenpersonen die namens hun klanten optreden, wordt opgeheven. Hieruit blijkt dus dat een uitstel van het uittreden definitief van de baan is.

Veel duidelijker wordt het niet…

Met de aankondiging worden er in plaats van vragen beantwoord eerder nieuwe vragen opgeroepen. Want er blijkt nog heel veel niet duidelijk te zijn. Met name de eerste periode wordt ons inziens een erg lastige periode voor importerende bedrijven in het VK.

Voor nog meer informatie en de officiële verklaring klik hier.

Share this post onLinkedInFacebookTwitter

TTS Customs | Dé Douane Specialisten

Onze ervaren Douane declaranten helpen u direct verder met uw vragen op het gebied van douane documentatie, export formulieren en de opmaak van export en import documenten. Kijkt u ook eens bij ons kenniscentrum voor meer informatie.  Meer weten over TTS Customs? Of bent u benieuwd waarbij wij u kunnen helpen? Laat onze declaranten u helpen en neem contact op.