Passieve veredeling

Wanneer is er sprake van passieve veredeling

Net als actieve veredeling is passieve veredeling een economische douaneregeling. Echter is er een belangrijk verschil: bij passieve veredeling  vindt de veredelingshandeling plaats in een derde land (een land buiten de EU). Er wordt dus een goed geëxporteerd, vervolgens bewerkt, gereviseerd of hersteld en weer geïmporteerd. Een voorbeeldje: U heeft in het verleden bijvoorbeeld grote LED-schermen geïmporteerd uit China en de goederen in het vrije verkeer gebracht in Nederland. (De invoerrechten en BTW is betaald) De schermen zijn echter kapot en moeten gerepareerd worden, dat kan alleen de leverancier in China doen. U stuurt de schermen dus terug naar China. Daar worden ze gerepareerd en vervolgens komen ze weer terug naar Nederland. Dankzij de regeling omtrent passieve veredeling kunnen dubbele in- en uitklaring in deze situatie vermeden worden. Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan deze regeling, voorwaarden waar onze douanedeclaranten alles van af weten. En weet u al wat passieve veredeling inhoudt, en bent u alleen op zoek naar een tarief? Geen probleem, dan hoeft u alleen op deze link te klikken.

passieve veredeling

Verschillende vormen van passieve veredelingshandelingen

Goederen die onder de douaneregeling passieve veredeling vallen hebben verschillende mogelijkheden tot veredelingshandelingen. Deze zijn bewerking, verwerking en herstel.  Bij bewerking is er sprake van een montage, aanpassing of assemblage van het te veredelen goed. De geëxporteerde goederen worden bijvoorbeeld aan elkaar gemonteerd en het product zichtbaar meer economische waarde krijgt.

Een andere vorm van passieve veredeling is verwerken. Bij verwerken wordt de aard van het oorspronkelijke product dusdanig gewijzigd dat er een nieuw product ontstaat. De producten die in eerste instantie zijn uitgevoerd zijn nog aanwezig in het ‘nieuwe’ product maar in veel gevallen niet meer direct zichtbaar. U exporteert bijvoorbeeld Nederlandse garens naar India waar er kleding van gemaakt wordt, vervolgens komt de kleding weer terug naar Nederland.

Ook herstelling wordt gezien als veredelingshandeling. Bij deze wijze is er sprake van beschadigde, afgeschreven of defecte goederen. Deze goederen worden weer in oude staat gebracht door middel van revisie. Echter zit hier wel de voorwaarde aan verbonden dat het veredelde product niet ‘beter’ mag zijn dan het uitgevoerde product. Er mag dus niet sprake zijn van een opwaardering. Ook kunt u bij herstelling in enkele gevallen volledige vrijstelling krijgen omtrent de wederinvoering. Er moet dan wel herstelling hebben plaatsgevonden onder garantie. Dit kan vastgelegd zijn in een contract, wettelijke verplichting of een garantie na fabricagefouten. Wilt u hier nou het fijne van weten? Neem dan contact op met één van onze experts.

Totale ontzorging door ervaren experts

Omdat TTS Customs onderdeel is van TransHeroes | Smart Logistics Group, kan er snel geschakeld worden en naar uw specifieke wensen gewerkt worden. Zo zijn er verschillende teams van experts iedere dag actief om uw logistieke vragen te beantwoorden. Heeft u een simpele vraag? Kijk dan gerust eens in ons Douane kenniscentrum. Ontvang snel een offerte na het invullen van ons formulier of neem gerust contact op met een van onze douane-experts. Ook kunt u bij ons terecht voor een compleet verzorgd transport, mogelijk gemaakt door de verschillende helden van TransHeroes!


TTS Customs | Dé Douane Specialisten

Onze ervaren Douane declaranten helpen u direct verder met uw vragen op het gebied van douane documentatie, export formulieren en de opmaak van export en import documenten. Kijkt u ook eens bij ons kenniscentrum voor meer informatie.  Meer weten over TTS Customs? Of bent u benieuwd waarbij wij u kunnen helpen? Laat onze declaranten u helpen en neem contact op.