Eur.1 Document

Regelgeving omtrent EUR.1 document uitgelegd

Omdat de Europese Unie met verschillende landen en landengroepen handelsakkoorden heeft gesloten zijn oorsprongsdocumenten vereist. Eén van die oorsprongsdocumenten is een EUR.1 document. Met een dergelijk document kan er korting of zelfs vrijstelling op invoerbelasting verkregen worden, ook wel bekend als tariefpreferenties. Zeker de moeite waard om daar goed naar te kijken dus!

Het profijt van deze regelgeving ligt in directe zin bij de importeur van de goederen aangezien deze de korting op de invoerrechten ontvangt. De exporteur moet de oorsprong van de goederen aantonen. Dit kan met een EUR.1 document of een factuurverklaring. Zonder het EUR1 document of factuurverklaring  kan er geen gebruik gemaakt worden van de regeling. Het gaat immers om de productie van het goed, niet de afkomst. Zo kan een product wel van Nederland naar Zweden vervoerd worden, maar wanneer het in China geproduceerd is zal er geen mogelijkheid tot korting of vrijstelling van invoerbelasting zijn.

EUR.1 document

Een voorbeeld:

U produceert machines in Nederland en verkoopt deze aan een klant in Algerije. De machines produceert u met enkel Europese onderdelen. Vaak moet u van uw onderdelenleveranciers dan een verklaring hebben dat ze de onderdelen in Europa hebben geproduceerd. Normaal zit er op de machine die u produceert een invoerheffing in Algerije van 10%. U verkoopt de machine voor € 100.000,- aan de klant in Algerije. De klant zou dan normaal over de prijs van de machine 10% invoerrechten moeten betalen. De Europese Unie heeft echter een handelsakkoord met Algerije, daarom kan er door overleg van een Eur.1 document vrijstelling worden gevraagd door uw klant in Algerije voor de 10% invoerrechten. (Dit bespaart hem dus € 10.000,-) Hierdoor wordt het interessanter voor hem om de machine bij u te kopen in plaats van een andere machine uit een land waar deze afspraak niet mee is gemaakt.

Het aanvragen van een EUR.1 certificaat

Een Eur.1 document is niet van rechtswege verplicht, zoals bijvoorbeeld een uitvoeraangifte. De aanvraag van een Eur1 document dient altijd gedaan te worden door de exporteur. Vaak vraagt de importeur er echter wel om, of legt dit vast in een contract (hij geniet het voordeel immers).  Wil hij het voordeel genieten, dan moet er bij een waarde hoger dan €6000,- een EUR.1 verplicht worden bijgevoegd. Bij een lagere waarde volstaat een oorsprongsverklaring op de factuur.

U kunt de Eur.1 natuurlijk zelf invullen, of u laat het over aan de douane specialisten die dagelijks niets anders doen. Dan bent u dus bij TTS Customs aan het juiste adres:

  • 1 document snel geregeld door erkende specialisten
  • Ervaar het vertrouwen en het gemak van onze volledige AEO status
  • Ook mogelijkheid tot een volledig georganiseerd transport

Volledig verzorgd transport inclusief EUR.1 document

Eur1. certificaat

TTS Customs is onderdeel van TransHeroes | Smart Logistics Group. Dankzij de verschillende gespecialiseerde afdelingen die allemaal samenwerken onder één dak is voor u altijd de juiste oplossing beschikbaar. Heeft een vraag? Wilt u bijvoorbeeld weten voor welke landen de EUR-1 regeling geldt? Of bent u benieuwd wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? Kijk dan eens bij onze vraagbaak, neem contact op of vul ons offerteformulier in en ontvang snel een antwoord op uw logistieke vraag.

En of dat nog niet genoeg is, bieden we onze diensten ook nog eens aan tegen scherpe tarieven. Klik hier voor onze tarieven, of vraag een offerte aan via dezelfde link.

 


TTS Customs | Dé Douane Specialisten

Onze ervaren Douane declaranten helpen u direct verder met uw vragen op het gebied van douane documentatie, export formulieren en de opmaak van export en import documenten. Kijkt u ook eens bij ons kenniscentrum voor meer informatie.  Meer weten over TTS Customs? Of bent u benieuwd waarbij wij u kunnen helpen? Laat onze declaranten u helpen en neem contact op.