T2L, T2F of T2LF document

T2L(F) document opmaken, waarom?

t1 t2 documenten

Een T2L, T2F of T2LF moet u niet verwarren met een “normale T2” aangifte. Bij een normale T2 aangifte wordt er in NCTS een transitdocument opgemaakt voor de doorvoer door een EVA land. Lees hier meer over een NCTS T2 aangifte. 

Het grote verschil tussen een T2 en T2L(F) is het volgende: een T2 is een transitdocument, een T2L(F) is een herkomstdocument.

Maar waarom heb ik dan een T2L(F) document nodig?

Een T2L(F) is een herkomstdocument welke aantonen dat de goederen die op het document staan uit het vrije verkeer van de EU komen (in de EU ingeklaard of geproduceerd). De documenten worden gebruikt als er goederen over zee worden vervoerd van een het ene deel naar het andere deel van het Europese douanegebied.

Dan is er natuurlijk altijd nog de vraag; Is het duur om een dergelijk document op te laten maken? Het antwoord is simpel bij ons: Nee. Kijk maar eens op onze tarievenpagina.

Voorbeeld T2L:

Je vervoert goederen over zee van Nederland naar Malta (Malta is een EU lidstaat) met het in dit geval T2L document wordt bij aankomst in Malta aangetoond dat het gaat om goederen uit het vrije verkeer van de Europese Unie. De Douane in Malta gaat er namelijk standaard van uit dat de goederen die aankomen in de haven van Malta van buiten de EU komen. Met een T2L document hoeft er dan geen aangifte gedaan te worden in Malta en er hoeven geen invoerrechten over deze goederen betaald te worden. (Het zijn immers al Europese Goederen)

Voorbeeld T2LF:

Een T2LF is eigenlijk hetzelfde als een T2L, met het onderscheid in de regio’s waarvoor het gebruikt wordt.  Het vervoeren van goederen van het douanegebied van de Unie naar een gebied dat ook behoort tot het douanegebied maar niet tot het BTW gebied gebeurd met een T2LF. Bekende gebieden zijn de Canarische Eilanden, Kanaaleilanden en de Franse overzeese departementen (DOM – Departements d’Outre-Mer waaronder: Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Reunion). Net als met een T2L wordt ook met een T2LF aangetoond dat het gaat om goederen uit het vrije verkeer van de Europese Unie. Er hoeft dan bijvoorbeeld geen aangifte gedaan te worden wanneer de goederen aankomen in Guadeloupe en er hoeven geen rechten over deze goederen betaald te worden.

Meer weten? Neem contact op!


TTS Customs | Dé Douane Specialisten

Onze ervaren Douane declaranten helpen u direct verder met uw vragen op het gebied van douane documentatie, export formulieren en de opmaak van export en import documenten. Kijkt u ook eens bij ons kenniscentrum voor meer informatie.  Meer weten over TTS Customs? Of bent u benieuwd waarbij wij u kunnen helpen? Laat onze declaranten u helpen en neem contact op.