BTW Registratie voor buitenlandse ondernemers

Een buitenlandse ondernemer die met de Nederlandse BTW te maken krijgt kan er in bepaalde gevallen voor kiezen zich voor om zich te laten registeren voor BTW bij de Nederlandse Belastingdienst.

Dit kan bijvoorbeeld een overweging zijn als een ondernemer geen bankgaranties wil stellen, zoals noodzakelijk is bij Algemeen Fiscale Vertegenwoordiging. Een ander voordeel is dat het eenvoudiger  te regelen is dan een vergunning Algemeen Fiscale Vertegenwoordiging.

Er zijn ook nadelen voor een buitenlandse ondernemer om zich te laten registeren voor de Nederlandse BTW. Men komt namelijk niet in aanmerking voor een vergunning artikel 23 (BTW verlegging) het is namelijk een vereiste om te wonen in Nederland als ondernemer of daar gevestigd te zijn. Doordat de BTW niet verlegd kan worden moet deze dus steeds betaald worden.

 

De procedure voor de aanvraag van een Nederlands BTW nummer

Wanneer een buitenlandse ondernemer een Nederlands BTW nummer wil aanvragen hoeft hij slechts enkele documenten te overleggen wel moet hij een aanvraag formulier van de belastingdienst invullen. Met het Nederlandse  BTW nummer kan een buitenlandse ondernemer handel drijven binnen de Europese Unie.

Daarvoor is een deugdelijke BTW-administratie natuurlijk wel een vereiste. Een buitenlands bedrijf kan deze administratie door een Nederlands administratiekantoor laten voeren. De Belastingdienst controleert streng, zeker bij het terugvragen van BTW. Daarom is het van groot belang de administratie altijd goed op orde te hebben. Als de administratie wordt uitbesteed aan een boekhoudkantoor dan is dit kantoor uiteraard niet verantwoordelijk voor de activiteiten die het buitenlandse bedrijf in Nederland ontplooit.

 

Wilt u hulp met de aanvraag van een BTW Registratie voor buitenlandse ondernemers? De ervaren douane specialisten van TTS Customs helpen u op weg!

Share this post onLinkedInFacebookTwitter

TTS Customs | Dé Douane Specialisten

Onze ervaren Douane declaranten helpen u direct verder met uw vragen op het gebied van douane documentatie, export formulieren en de opmaak van export en import documenten. Kijkt u ook eens bij ons kenniscentrum voor meer informatie.  Meer weten over TTS Customs? Of bent u benieuwd waarbij wij u kunnen helpen? Laat onze declaranten u helpen en neem contact op.